Ruben, bankbediende met groene vingers

Wat doe je als jouw job een bureaujob is en je eigenlijk het liefst van al buiten bent? Ruben vond de oplossing. Naast zijn job als bankbediende volgde hij verschillende tuinopleidingen die zijn uitlaatklep werden.

Al zijn hele leven lang is Ruben graag buiten bezig: in de tuin werken, met de kinderen buiten spelen… Toch kwam hij terecht in een job als bankbediende. “Ik doe mijn job graag, maar na zo’n hele dag op kantoor heb ik echt nood aan buitenlucht en spendeer ik mijn tijd ’t liefst in mijn tuin. Daarom ging ik vorig jaar ook op zoek naar een tuinopleiding om wat meer te weten te komen over wat er groeit en bloeit in mijn tuin.”

Van plantenkennis…

Na een online zoektocht schreef Ruben zich in voor de opleiding plantenkennis. “Daar heb ik enorm veel van opgestoken. De extra uitleg die de lesgever, Michaël, geeft, kan je niet in een boek vinden. Heeft iemand een vraag over het snoeien van bonsaï of de aanplanting van een specifieke plant? Dan weet Michaël daar een helder antwoord op te geven.”

“Op het einde van de cursus hebben we ook een bezoek gebracht aan het Arboretum in Bokrijk. Daar kon je de planten en bomen die we gedurende de cursus hadden bestudeerd in ’t echt zien. Bovendien is de natuur in het Arboretum in evenwicht: de mens heeft hier weinig onderhoud aan en moet weinig tot geen sproeistoffen gebruiken. Enorm boeiend om te leren hoe zo’n ecosysteem groeit.”

… over verhardingen…

Na de opleiding ‘plantenkennis’ had Ruben de smaak te pakken, hij schreef zich opnieuw in en koos deze keer voor de opleiding aanleg van verhardingen en klinkers. “Ook daarvan had ik, voordat ik aan de opleiding begon, geen idee hoe ik eraan moest beginnen. Maar al snel mochten we zelf aan de slag en leerde ik al doende de kneepjes van het vak. Michaël leerde ons om te werken volgens de nieuwste methodes en met de juiste gereedschappen.”

… tot tuinontwerp

Tot slot volgde Ruben ook de module tuinontwerp met Sketchup. “Ik heb via een tuinarchitect die onze tuin enkele jaren geleden aanlegde een tuinplan in mijn bezit, maar nu wilde ik graag mijn eigen accenten leggen. In de opleiding tuinontwerp ging ik aan de slag met het plan van mijn eigen tuin: ik hertekende de oprit, verplaatste onze haag, koos een nieuwe poort en plaatste verschillende bomen in het ontwerp. Zo kon ik kijken welke het beste pasten in de tuin. Sketchup laat je ook toe om te simuleren hoe bomen bloeien en waar de zon in jouw tuin staat gedurende de seizoenen. Nu is het dus alleen nog een kwestie van dit plan om te zetten in de realiteit.”

Uitlaatklep

Voor Ruben werd tuinaanleg en -onderhoud zijn uitlaatklep. “Voor mij is tuinieren echt ontspannen. Ik kan zeer blij zijn als ik een paar uurtjes in de tuin heb gewerkt en resultaat zie. Dankzij de opleidingen die ik volgde weet ik welke bomen of planten ik best plant, wanneer ik ze best snoei en hoe ik ze moet verzorgen. Die kennis omzetten in de praktijk geeft me enorm veel voldoening.”

Wil jij net als Ruben groeien in tuinieren?

> Schrijf je dan in voor een opleiding tuinaanleg of -onderhoud