Passie en creativiteit in fotografie: cursist Jean-Paul brengt fotoboek uit

Op onze campus in Voeren maakten we enkele jaren geleden kennis met Jean-Paul Caelen. Zijn aanvankelijke idee was om zijn Photoshop skills bij te werken, maar toen hij ontdekte dat er ook een Masterclass Landschap- & Natuurfotografie werd aangeboden veranderden zijn plannen drastisch. De mogelijkheid om zijn passie voor natuur- en landschapsfotografie te ontwikkelen naast zijn dagelijkse werk, was te aantrekkelijk om te weerstaan. Als toegewijde natuurliefhebber richtte hij eerder al een Facebookgroep op genaamd 'Natuurvrienden Voerstreek'.

“De Masterclass bracht een diverse groep mensen samen. Ieder van ons heeft een ander niveau en achtergrond in fotografie en toch zijn we allemaal even goed. Fotograferen is momenten uit het leven nemen, en wat typerend is, iedereen maakt op bepaalde momenten mooie foto's. Al helemaal na de lessen van onze leerkracht Reyhan; ze is een kei in fotoanalyse en heeft een zeer kritische blik op fotografie. Elke les brengt me niet alleen nieuwe technische kennis, maar inspireert ook tot reflectie over de kunst van het vastleggen van momenten!”

 

Zo werd het ene project (Photoshop) dus het andere (Masterclass Digitale Fotografie) en nu volgt Jean-Paul alweer zijn vierde Masterclass in Voeren. Na de eerste Masterclass Landschap & Natuur volgden er namelijk nog drie andere: Portret, Reportage en nu Architectuur. 

Jean-Paul heeft naast zijn deelname aan verschillende Masterclasses ook een scala aan andere projecten op zijn naam staan. Op 5 mei van dit jaar presenteerde hij trots zijn eigen fotoboek in de Sint-Servaasbasiliek te Maastricht. “Het begon eigenlijk met het idee om een fotodocumentaire te maken over een man die ronddwaalt tussen Houthem en Valkenburg.” Jean-Paul was gefascineerd door de vele (onware) verhalen die over hem de ronde deden, maar kreeg uiteindelijk niet de kans om hem van dichtbij te leren kennen. Tijdens zijn zoektocht naar deze man ontmoette Jean-Paul echter wel iemand die hem wees op twee broers uit Maastricht: de gebroeders Prickaerts. Deze broers, genaamd Crit en Pierre, zijn boeren die bewust een bescheiden leven hebben geleid en klein zijn gebleven. “Dit project sprak me meteen aan vanwege het mooie licht in de stallen, de intrigerende persoonlijkheden van de broers en het feit dat hun boerderij binnenkort verkocht zou worden."

 

Hoewel de broers inmiddels gestopt zijn met boeren, ligt de boerderij er nog net zo bij als voorheen. Jean-Paul volgde hen anderhalf jaar lang en bundelde zijn foto's in het prachtige fotoboek 'Content', een titel die perfect past bij de tevredenheid die de broers altijd hebben getoond met wat ze hadden en hebben. Het boek bevat een mix van kleuren- en zwart-witfoto's die Jean-Paul gedurende anderhalf jaar heeft genomen en die de essentie van de twee broers perfect weet vast te leggen. De diepgewortelde katholieke achtergrond van de broers, hun toewijding aan de kerk en hun betrokkenheid bij religieuze rituelen zoals het dienen van de mis en het dragen van beelden tijdens processies, sijpelen ook door in de sfeer van de foto's.

 

Naast de foto's bevat het boek ook enkele teksten, waaronder bijdragen van Camille Oostwegel die zelf ook graag boer had willen worden, van een journalist van De Limburger en van een andere broer van Crit en Pierre Prickaerts. Sommige foto's worden zelfs vergezeld van citaten van de broers zelf - uiteraard in het Maastrichts dialect! 

Ondertussen staat Jean-Paul zijn volgende project met de indrukwekkende naam 'Detained but not contained, discovering humanity behind bars' al in de startblokken. “Tijdens een vlucht ontmoette ik professor Raymund Narag, een gerenommeerd internationaal expert op het gebied van criminologie. Hij heeft zelf zeven jaar van zijn leven doorgebracht in de beruchte Quezon City-gevangenis van Manila en werd omringd door gewelddadige Filipijnse criminelen terwijl hij onschuldig vastzat.” Jean-Paul wil samen met professor Raymund Narag, die de begeleidende teksten zal gaan schrijven en wiens missie het is om positieve veranderingen door te voeren in het strafrechtelijk systeem van de Filipijnen, het leven in deze gevangenis vastleggen met zijn camera. Het doel van dit gezamenlijke project is de leefsituatie van zowel de gevangenen als het personeel van gevangenissen in de Filippijnen te verbeteren

 

Tot dusver is Jean-Paul zijn reis er een van passie en creativiteit geweest die hem veel heeft gebracht. Hij raadt iedereen die wil leren fotograferen aan om trouw te blijven aan zijn eigen visie en zich niet te laten verleiden door commerciële trends. “Fotografie is een kunstvorm waarin het belangrijk is om van anderen te leren en je te laten inspireren, maar ook altijd trouw aan jezelf te blijven en niet te kopiëren.” En vergeet nooit: "A camera is just a tool to capture the eye of the photographer. Het is niet de camera, maar de fotograaf die de foto maakt!”

 

Ben je geïnspireerd door Jean-Paul zijn creatieve reis? Bekijk ons aanbod en schrijf je in voor een van onze cursussen Digitale Fotografie.