“Investeren in opleidingen voor onze medewerkers is investeren in onze gemeente”

Opleiding gipskarton- en schilderwerken op maat van Gemeente Zonhoven

Najaar 2022: onze lesgever Dave Opdekamp krijgt enkele dinsdagen op rij een groep medewerkers van Gemeente Zonhoven over de vloer op onze campus in Maasmechelen. Hij leert hen de correcte technieken voor het plaatsen van gipskarton – beter bekend onder de merknaam Gyproc – en schilderen.

Tommy Timmermans is sinds 3 jaar Afdelingshoofd Facilitair Management bij de Gemeente Zonhoven. “Ik ben verantwoordelijk voor drie grote takken binnen de gemeente: Gebouwen (onderhoud en netheid), Groendienst en Civiele Werken. Onder die laatste tak vallen onder andere het onderhoud van wegenwerken, maar bijvoorbeeld ook de uitleendienst van materialen voor evenementen.”

Opfrissingswerken in de wintermaanden

In de wintermaanden is er minder nood aan park- en tuinonderhoud in de gemeente. “Daarom zetten we gedurende deze maanden enkele medewerkers van de groendienst in op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld renovatie- en opfrissingswerken. Opdat zij deze werken efficiënt en netjes kunnen uitvoeren, gingen wij op zoek naar een korte opleiding op maat. Eerder volgden enkele medewerkers al een opleiding voor het aanleggen van klinkers bij PCVO Limburg, dus zo zijn we al snel opnieuw daar terechtgekomen”, aldus Tommy.

Investeren in kennis

“Voor deze opleiding kwam het initiatief van ons, maar was er veel enthousiasme bij de medewerkers. Vaak gebeurt het ook omgekeerd: ik krijg een vraag van een medewerker voor een specifieke opleiding – bijvoorbeeld kettingzaaggebruik of werken met een hoogtewerker – en als dit relevant is voor de job, probeer ik zo goed als mogelijk tegemoet te komen aan deze opleidingsnoden. Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers up-to-date blijven en nieuwe technieken leren. Dit komt onze gemeente alleen maar ten goede."

 

“Dankzij de praktijkgerichtheid van de opleiding konden we onze medewerkers nadien meteen inzetten voor renovatiewerken aan ons patrimonium.”

Meteen aan de slag

De medewerkers van Gemeente Zonhoven konden de kennis die ze opdeden direct omzetten in de praktijk. “Na de opleiding zijn onze medewerkers meteen aan de slag gegaan op twee sites. Enkele onder hen gaven de evenementenhal een opfrisbeurt. Andere medewerkers gingen aan de slag in het kader van een totaalrenovatieproject van twee noodopvangwoningen voor vluchtelingen. Aangezien de opleiding erg praktijkgericht was, zijn deze projecten vlekkeloos verlopen.”

 

Ook nood aan een opleiding op maat van jouw organisatie of bedrijf? Neem contact op met Marc Stevens via marc.stevens@limburg.be.