In de kijker: leerkracht lassen Jos Verdonck: "Ik kom elke dag met plezier lesgeven"
  • Vakgebied: Metaalbewerking - lassen
  • Woont in: Maaseik
  • Leeftijd: 57 jaar
  • Geeft les bij PCVO Limburg sinds: 2000
  • Levensmotto: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Welke lessen geef je bij PCVO Limburg?

“Binnen het studiegebied metaalbewerking geef ik de opleiding lassen. Dit gaat van initiatie lassen over montagetechnieken tot elektrodelassen. Ik geef zowel les op de campus in Maasmechelen als in Bilzen.”

Hoe ben je bij PCVO Limburg terechtgekomen? 

“Mijn vrouw gaf hier al lessen ICT in de avonduren. Tijdens een opendeurdag raakte ik aan de praat met de toenmalige leerkracht lassen. Hij stopte op het einde van dat schooljaar met lesgeven in avondonderwijs en omdat hij wist dat ik smid was, heeft hij mij voorgesteld aan de toenmalige directeur. En zo is de bal aan het rollen gegaan: ik ben gestart met één avond per week en momenteel geef ik 4 avonden per week les.”

Wat doe je nog naast lesgeven, zowel professioneel als in je vrije tijd?

“Professioneel voer ik nog het beroep van smid uit. Ik maak allerlei metaalwerken op maat, vooral interieurelementen en winkelinrichtingen. Zowel mijn grootvader als mijn vader waren smid en het is altijd mijn droom geweest om dat verder te zetten. Daarom ben ik op mijn 16de zelf ook lassen gaan volgen in avondonderwijs.

In mijn vrije tijd ben ik heel actief in het verenigingsleven: zo ben ik voorzitter van de vriendenkring van de voetbal in Aldeneik, doe ik regelmatig activiteiten met de ‘Rowans’ - de oudleiding van de KSA in Maaseik – en neem ik elk jaar deel aan de carnavalsstoet in Maaseik als ‘Einzelganger’. Ik voer dan een act op in m’n eentje met als doel de mensen aan het lachen te brengen. Dat vind ik zalig!”

Wat vind je zo leuk aan lesgeven? 

“De band die ik heb met mijn collega’s en cursisten zou ik voor geen geld willen missen. Ook haal ik er veel voldoening uit om de kennis en ervaring die ik overdag nog opdoe in mijn job als smid aan mijn cursisten over te dragen. Ik kom – na meer dan 20 jaar – nog elke dag met plezier werken!”

Wat is je fijnste herinnering aan jouw tijd bij PCVO Limburg?

“Kort nadat ik begonnen was met lesgeven, is de directeur - die mij had aangeworven - de opleiding lassen bij mij komen volgen. Toen werden de rollen plots omgekeerd en mocht ik hem zeggen hoe het moest! (lacht)

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Gewoon voortdoen zoals nu: ik zou noch mijn zaak, noch het lesgeven kunnen missen. De interactie met mijn klanten en met mijn cursisten zijn mijn dagelijkse drijfveer. Zolang ik gezond blijf, blijf ik dat met plezier doen.”

 

Interesse in een opleiding metaalbewerking bij Jos of zijn collega's? 

> Schrijf je nu in voor een opleiding lassen, draaien en frezen