PLC-techniek, wat is dat?

Wat betekent PLC?

De afkorting PLC staat voor ‘Programmable Logic Controller’ of programmeerbare logische sturing. Een PLC is dus een programmeerbaar besturingssysteem in de vorm van een digitale computer, waarin een processor aanwezig is. Op basis van informatie die deze processor ontvangt via ingangen (bv. een sensor, drukknop of schakelaar), zal hij uitgangen aansturen tot het ondernemen van een bepaalde actie (bv. alarmsignaal, motor aan- of uitschakelen, lamp branden,...).

Waarvoor kan je PLC-technieken gebruiken?

PLC-systemen worden het meest gebruikt door de industrie voor het automatiseren van machines of productielijnen van fabrieken of in de residentiële sector. Een PLC zorgt voor de aansturing van verschillende componenten die de automatische afloop van een machine verwezenlijkt. Een PLC-systeem zal zelf geen acties uitvoeren, maar kan er wel voor zorgen dat een bepaald industrieel proces efficiënter en/of veiliger verloopt.

Neem het eenvoudige voorbeeld van de aansturing van een automatische tuinpoort. Wanneer jij op de knop duwt om de poort te openen, mogen de twee vleugels van deze poort niet gelijktijdig openen. Een poort is altijd zo gemaakt dat één vleugel eerder opent dan de andere. Het instellen van deze kleine vertraging van het openen van de tweede vleugel gebeurt door een PLC-systeem. Andere commando’s die een PLC-systeem kan voorzien op zo’n automatische tuinpoort zijn bijvoorbeeld een alarmsignaal van 5 seconden tussen het drukken op de knop om de poort te sluiten en het effectief dichtgaan van de poort. Dit laatste is een voorbeeld van een beveiliging, ingebouwd met behulp van een PLC.

Wat leer je in de opleiding tot PLC-technieker?

  • Kennismaken met de onderdelen van een PLC (processor, uitbreidingskaarten, communicatiekaarten, display, sensoren, ventielen,…)
  • De werking van een PLC-programmacyclus
  • Het softwareplatform TIA Portal (Totally Integrated Automation) van Siemens
  • Hoe stel je een PLC in? Hoe maak je verbinding met een PLC? Instructies programmeren (timers, tellers, vergelijkingsfuncties,…)
  • Uitgebreide foutendiagnose, inclusief back-up en restore van een PLC

Voor wie is de opleiding tot PLC-technieker geschikt? 

De opleiding tot PLC-technieker is geschikt voor iedereen die storingen moet detecteren in PLC’s of hierin eenvoudige wijzigingen dient aan te brengen. Voor aanvang van de opleiding beschik je best over voldoende kennis van elektrische installaties.

 

Is de opleiding tot PLC-technieker iets voor jou?

> Schrijf je dan nu in