Wekelijkse vader-zoon momenten in de opleiding motorfietsen

Vader Jean-Pierre en zoon Benny volgen al 5 jaar wekelijks de opleiding Zware motoren. Samen sleutelen ze – onder begeleiding van hun leraar Geert – aan hun eigen klassieke motoren en combineren ze het nuttige aan het aangename: bijleren en bijbabbelen op één avond.

Van meubelstofferen naar zware motoren

Jean-Pierre: “Ik volgde hier eerder al de opleiding meubelstofferen samen met mijn vrouw. We herstelden er onder andere een babykoets en vernieuwden de zetels van een oldtimer. Na die opleiding wilde ik nog iets anders volgen, en zo ben ik samen met mijn zoon Benny begonnen aan de opleiding motorfietsen.”

“Ik heb al vanaf mijn 13de een enorme interesse in motorfietsen, maar – ook al deed ik vakantiewerk –, mocht ik er van mijn ouders geen kopen, omdat zij het te gevaarlijk vonden. Ik heb uiteindelijk pas op mijn 35ste mijn eerste motor gekocht: een BMW 75/5 uit 1974."

Rust roest

Benny: “Aangezien mijn vader altijd gefascineerd is geweest door motoren, heb ik mijn interesse in klassieke motoren van kleins af aan meegekregen. Ik groeide ermee op, en toen ik oud genoeg was, ben ik zelf begonnen met motorrijden met kameraden. Omwille van het werk en de kinderen, kwam het rijden er helaas steeds minder van. En zoals je weet: rust roest, hè pa? (lacht). Dus zo gebeurde het vaker dat wanneer ik wilde rijden, het niet kon omdat ik de motor niet meer aan de praat kreeg.”

Jean-Pierre: “We hebben nooit een klassieke motor gekocht met het idee om deze te restaureren. Ze reden oorspronkelijk allemaal, maar inderdaad, door stilstand krijg je al snel problemen zoals lekkages of remvloeistof die kristalliseert. En die problemen hebben we nu zelf leren oplossen, zonder dat we er steeds voor naar de garage moeten.”

Win-win-win

Benny: “De opleiding is heel erg hands-on: je leert de theorie en onmiddellijk zet je deze om in de praktijk. Als iets niet meteen lukt, gaan we samen met de andere cursisten en Geert op zoek naar de oplossing. Zo hebben we al meermaals een van onze motoren op een aanhangwagen naar hier gereden, maar er na de les wel mee terug naar huis kunnen rijden. Het geluid van zo’n motor terug horen na een lange stilstand, dat geeft ons veel voldoening!”

Jean-Pierre: “Eigenlijk zien Benny en ik elkaar buiten onze wekelijkse lesavond niet zo veel. Dat we samen deze lessen volgen is eigenlijk een ‘win-win-winsituatie’: we leren bij over motortechniek, we gaan aan de slag met het herstellen van onze motoren én we spenderen quality time met elkaar.”

Ook op zoek naar een win-win-winsituatie?

> Ontdek het volledige opleidingsaanbod online