Van spelen met autootjes tot werken in een garage: Mathias bereikte zijn droomjob dankzij een opleiding automechanica

In zijn middelbareschoolcarrière probeerde Mathias verschillende richtingen uit, maar uiteindelijk verliet hij zonder diploma vroegtijdig de schoolbanken. Zijn groeiende interesse in automechanica en de ambitie om alsnog zijn diploma secundair onderwijs te behalen, brachten Mathias naar PCVO Limburg.

Mathias, een geboren autoliefhebber, werd altijd al gefascineerd door auto's. “Als kind had ik een verzameling Hot Wheels autootjes waar ik mee speelde. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik meer interesse in films met auto’s en videogames. Die laatste speel ik nu nog steeds graag.”

Nadat Mathias de schoolbanken verliet, ging hij aan de slag bij een supermarktketen waar hij uitgroeide tot winkelverantwoordelijke. “Mijn interesse in auto’s bleef wel groeien, daarom hebben mijn ouders en vriendin mij ervan overtuigd de opleiding automechanica te gaan volgen. Bij PCVO Limburg kon ik deze opleiding volgen in combinatie met het tweedekansonderwijs, waardoor ik alsnog mijn diploma secundair onderwijs zou behalen.”

Ondertussen heeft Mathias alle modules binnen het tweedekansonderwijs afgerond en zit hij al in het 3de – en laatste – jaar van de opleiding automechanica. Hij waardeert vooral de praktische benadering van de lessen, waar hij niet alleen leert over auto's, maar ook probleemoplossend moet denken en zo zijn zelfstandigheid versterkt. “Onze leraar Serge simuleert in de lessen een specifiek probleem. Dan voeren wij een foutendiagnose uit en moeten we het probleem trachten op te lossen. Zo leren we stap voor stap, onder zijn begeleiding, steeds moeilijkere issues op te lossen.”

Enkele weken geleden kreeg Mathias de kans om te beginnen bij een Fordgarage. “Ik mocht er meteen beginnen, ondanks het feit dat ik mijn laatste jaar nog moet afmaken. Ik mag er nu vooral onderhoudswerken en eenvoudige herstellingen uitvoeren. Omdat ik bereid ben om nog meer bij te leren, mag ik binnenkort ook nog interne opleidingen gaan volgen: daar kijk ik erg naar uit!”

Ook van je passie je carrière maken? Schrijf je in voor een opleiding.