Van horeca naar techniek: het verhaal van cursist Brian

Je kent dat gevoel wel, toch? Je stapt de schoolbanken uit, bent klaar om de wereld te veroveren, maar dan... bam! Corona komt als een ongenode gast en verstoort al je plannen. Dat overkwam ook Brian (24), die na zijn horecaopleiding belandde in een fabriek. Maar zoals het leven vaak gaat, bracht een onverwachte wending hem op een totaal ander pad.

Na twee jaar aan de band te hebben gewerkt in een fabriek wilde Brian meer, hij voelde dat hij daar niet thuishoorde. Enkele van zijn vrienden zeiden: "Brian, jij zou goed zijn in de bouw." En dat terwijl hij jarenlang had verkondigd dat de bouw niets voor hem was! Maar soms, heel soms, moet je toegeven dat anderen beter weten wat goed voor je is. Ook een gesprek met de VDAB over zijn toekomstplannen bevestigde zijn interesse in bouw en techniek. Elektriciteit leek de perfecte match om zijn vaardigheden uit te breiden en zijn kennis te verdiepen, iets wat hij nooit had ervaren in de hectiek van de horeca.

“Ik wilde niet de rest van mijn leven in een fabriek werken, dus ging ik op zoek naar een opleiding die matchte met mijn interesses.” 

En zo begon Brian bij PCVO Limburg aan de dagopleiding Elektrotechnisch installateur en Domotica, die georganiseerd wordt in samenwerking met VDAB. De lessen waren intensief, maar verrijkend. “Het fijne was dat ik alles wat ik leerde, ook meteen kon toepassen. Of het nu ging om een oude installatie uit de jaren 80 of de nieuwste domoticasystemen; in de praktijk kom je van alles tegen, dus werd er in de les ook aan alles aandacht besteed. Het programmeren van domoticasystemen boeit me het meest: ik vind het echt onvoorstelbaar wat je allemaal kan automatiseren.”

Het hoogtepunt van zijn opleiding? Dat was toch wel zijn stage bij Motec, een eenmanszaak die gespecialiseerd is in elektriciteitswerken. Daar kreeg hij de kans om zijn kennis in de praktijk te brengen en te zien hoe het er echt aan toegaat op de werkvloer.

Nu zijn opleiding bijna is afgerond, kijkt Brian vol verwachting naar de toekomst. “Ik wil eerst nog veel bijleren en ervaring opdoen. Over een aantal jaren zie ik mezelf wel de stap zetten om mijn eigen zaak te starten. Want als er één ding is dat ik heb geleerd, is het wel dat alles mogelijk is zolang je er maar in gelooft en er hard voor werkt.”

Ook aan de slag in de bouw- of technieksector? Zoek online naar de opleiding die het best bij jou past of neem contact met ons op.