Passie voor het vak: cursist Chananja leert professioneel lassen

De gedrevenheid van Chananja, een van onze cursisten lassen, is onvoorstelbaar. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn passie voor het vak en hoe hij de lessen die hij volgt ervaart.

De kunst van het lassen

Chananja's interesse in lassen begon al op jonge leeftijd, toen hij in het secundair onderwijs nijverheidstechnieken studeerde en zijn fascinatie voor het smelten van metaal ontdekte. “Lassen is voor mij niet alleen een technische vaardigheid, het is een kunst die afhangt van mijn handelingen en kunde als lasser. Het resultaat van een goede las hangt af van de nauwkeurigheid en concentratie die ik aan de dag leg.”

Na zijn middelbare studies ging Chananja aan de slag in de autotechniek en 12 jaar geleden zette hij de stap naar een carrière als politie-inspecteur, een heel andere discipline. “ Thuis ben ik wel altijd kleine zaken blijven lassen. Het speelde dan ook al langer dat ik de basiskennis die ik had van het lassen wilde uitbreiden, daarom ging ik op zoek naar lessen. Tot mijn grote vreugde bleek dat PCVO Limburg de opleiding lassen ook gaf in Bilzen, op amper twee kilometer van mijn huis. Toen was de beslissing natuurlijk snel genomen!"

Vakmanschap

Chananja is zeer enthousiast over de opleiding. “De persoonlijke aanpak van de leerkracht en de praktijkgerichte lessen waardeer ik zeer. De leerkracht legt zaken op een verhelderende manier uit: je merkt dat hij een vakman is, maar toch ook de vaardigheden bezit om zijn kennis op een correcte manier naar ons over te brengen. Dat is niet iedereen gegeven.”

Ook het samen leren met anderen inspireert Chananja: “ Enkele medecursisten zitten al in een hoger niveau. Als ik een vraag heb of er iets is dat niet goed lukt, kan ik altijd raad vragen aan hen. Ik heb al ontzettend veel van mijn cursusgenoten geleerd. En zo heb je ook niet het gevoel dat je terug in de schoolbanken zit.”

Topinfrastructuur

“Onze leslocatie is uitgerust met hoogwaardig materiaal, en er wordt ons de mogelijkheid geboden om van verschillende lastechnieken te proeven. Zo kon ik op korte tijd al grote stappen zetten in twee lasmethodes: TIG-lassen en halfautomaatlassen. Momenteel ben ik veel aan het oefenen met elektrodelassen. Je kan het allemaal wel lezen in een boek, maar je leert het pas door het te doen; daarom ben ik blij met de vele oefenkansen die we krijgen.”

Voldoening

Chananja's meest memorabele momenten zijn die waarin hij zijn technieken zag verbeteren en mooie lassen kon maken. “Zo is er een techniek voor het succesvol lassen van een buis op een vlakke plaat: de eerste keren dat ik het probeerde waren  geen succes. Maar na een aantal keren oefenen kreeg ik een mooie, gelijkmatige las, die ook zeer stevig is. Dat geeft me dan veel voldoening.”

Hoewel Chananja nog maar net begonnen is met de opleiding lassen, droomt hij toch ook al van het leren van andere ambachten zoals bijvoorbeeld metselen. Voor hem is elke nieuwe vaardigheid een investering in zijn toekomst die hem zijn hele leven zal bijblijven. 

Even enthousiast over lassen als Chananja? Schrijf je in voor een opleiding lassen op onze campus in Bilzen of Maasmechelen.