Lessen voor elke leeftijd: een ontmoeting met Seppe en Rachel, onze jongste en onze oudste cursist

Bij PCVO Limburg staat leren centraal, ongeacht je leeftijd. Daarom stellen we graag onze jongste en onze oudste cursist aan je voor. Seppe is 16 jaar oud en Rachel telt 90 lentes. Wat ze gemeen hebben? Een onstilbare dorst naar kennis!

Welke opleiding volgen jullie bij PCVO Limburg?

Seppe: “Ik volg samen met mijn vader de lascursus in Bilzen. We zijn in september begonnen en zijn bijna klaar met het eerste jaar.”

Rachel: “Ik ben al meer dan 10 jaar bezig met de cursus bloemschikken bij PCVO Limburg. Eerst volgde ik deze op de campus in Maasmechelen en nu al enkele jaren in Dienstencentrum Stockheim in Dilsen-Stokkem.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Seppe: “Puur uit interesse. Mijn opa was mecanicien en kan goed lassen, dat heeft me altijd geboeid. Momenteel zit ik in het vierde middelbaar en volg ik de richting technologische wetenschappen, waar ik geschoold word in een combinatie van mechanica en elektriciteit. Hoewel lassen geen deel van mijn opleiding uitmaakt, wilde ik het toch graag leren. Toen mijn moeder deze cursus voor volwassenen vond en het bleek dat ik er op mijn leeftijd aan kon deelnemen, heeft ze mij en mijn vader ingeschreven. Hij vindt het ook erg interessant en ik geniet ervan dat we dit samen kunnen doen.”

Rachel: “Ik heb altijd van bloemen gehouden en bloemschikken brengt me rust. Het is enkel ik en de bloemen, ik hoef nergens anders aan te denken en vergeet de wereld om me heen.”

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Seppe: “Eigenlijk al behoorlijk wat: we begonnen met MIG/MAG-lassen. Hierbij las je met behulp van gas. Momenteel zijn we vooral bezig met elektrodelassen. Persoonlijk vind ik dat het leukst en ook het makkelijkst.”

Rachel: “Ik heb vooral geleerd hoe je een mooie en stevige compositie maakt, bijvoorbeeld hoe je een te kort steeltje kunt verlengen zodat het beter in het geheel past. Dat wist ik allemaal niet voordat ik aan deze cursus begon.”

Wat vind je het leukst aan de lessen?

Seppe: “Ik breng de hele dag door op school, maar als ik op maandagavond naar de lascursus ga, voelt het niet als opnieuw naar school gaan. We zijn voornamelijk praktisch bezig en oefenen bijna de hele les: dat maakt het heel aangenaam en zorgt ervoor dat de tijd voorbij vliegt.”

Rachel: “Elke les krijgen we een opdracht die we naar eigen smaak mogen invullen. We nemen onze eigen bloemen mee, dus aan het einde van de les heeft iedereen een uniek stuk. Het gezelschap is natuurlijk ook fijn: je ontmoet nieuwe mensen en hebt gezellige gesprekken.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Seppe: “Volgend jaar wil ik vliegtuigtechnieken gaan studeren in Oostende. De combinatie van mechanica en pneumatica interesseert me erg. Dat betekent wel dat ik niet meer naar deze lessen kan komen, maar wat ik hier al heb geleerd zal ik altijd meenemen!”

Rachel: “Zolang ik kan, blijf ik me inschrijven voor de lessen bloemschikken. Hopelijk kan ik dat nog vele jaren blijven doen!”

Benieuwd of volwassenenonderwijs ook iets voor jou is? Kom eens langs op een infomoment en ontdek onze opleidingen.