Leerkracht in de kijker: Bart Rademakers

Wie is Bart?

  • Vakgebied: horeca

  • Woont in: Lommel

  • Gezinssituatie: gehuwd, 2 kinderen

  • Geeft les bij PCVO Limburg sinds: 2017

  • Levensmotto: geniet iedere dag van elk moment

Welke lessen geef je bij PCVO Limburg?

“Ik geef sinds april 2017 les in de horeca-opleidingen van PCVO Limburg. Aanvankelijk begon ik met één namiddag per week lesgeven in de opleiding 'Koken met kruiden'. Inmiddels heb ik mijn lesuren uitgebreid tot zeven momenten: vijf momenten in de opleiding BBQ, één moment in 'Koken met kruiden' en één moment in de opleiding tot hulpkok in samenwerking met VDAB.”

Hoe ben je bij PCVO Limburg terechtgekomen?

“Dat was eigenlijk nogal toevallig. Mijn buurman, Eddy Fonteyn, die de opleiding (banket)bakker geeft, belde me op een zondagavond. Hij vertelde me dat er plotseling een leerkracht weggevallen was, en vroeg me of ik interesse had om in te vallen voor een korte periode. In eerste instantie had ik niet echt de intentie om in het onderwijs te stappen, maar ik besloot het een kans te geven. En zoals dat gaat, al snel kreeg ik de smaak voor het lesgeven te pakken.”

Wat doe je nog naast lesgeven, zowel professioneel als in je vrije tijd?

“Naast het lesgeven run ik samen met mijn zoon een camperverhuurbedrijf dat vooral tijdens het zomerseizoen behoorlijk wat van mijn tijd in beslag neemt. Daarnaast ben ik ook bezig met het opknappen van een woonboot."

"Ik blijf mezelf ook ontwikkelen door regelmatig externe workshops bij te wonen, zoals algemene kookworkshops en trainingen over BBQ-technieken zoals pitmaster en low slow. Als er dan nog wat tijd overblijft, ben ik graag ergens in het buitenland te vinden."

Wat vind je zo leuk aan lesgeven?

"Het mooiste vind ik de diversiteit aan cursisten en het sociale aspect van het lesgeven. Het is geweldig om je passie te delen en de waardering van je cursisten te voelen. Ook geniet ik ervan dat ik dagelijks kan doen wat ik graag doe. Ik ben altijd al geïnspireerd geweest door koken op open vuur, en heb in bijna elke horecazaak die ik heb uitgebaat barbecuegerechten op het menu gezet."

Wat is je fijnste herinnering aan je tijd bij PCVO Limburg?

“Absoluut de collegialiteit onder de leerkrachten. Het is geweldig om deel uit te maken van zo'n hecht team.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Op korte termijn wil ik ervoor zorgen dat mijn kinderen goed gesetteld zijn en dat ik mijn werk met plezier blijf doen. Op de lange termijn is het altijd al mijn grootste droom geweest om een groot deel van mijn vrije tijd in het buitenland door te brengen.”

Wil je leren barbecueën als een echte pitmaster? Schrijf je online in voor de opleiding Start to BBQ