Glenn schakelde in de hoogste versnelling naar zijn droomjob als fietshersteller

Afgestudeerd als schrijnwerker en tien jaar ervaring in een betoncentrale. Dat was Glenn’s professionele pad totdat hij besloot een carrièreswitch te maken. Hij startte met de opleiding fietshersteller, en nog voor hij deze afrondde ging hij aan de slag bij fietsenwinkel Breuls.

Fietspassie herontdekt

“In mijn jeugd heb ik veel gefietst, vooral met mountainbikes. Op een bepaald moment heb ik mijn mountainbike ingeruild voor een skateboard. Toen ik later aan het werk was, heb ik het fietsen herontdekt. Zo ben ik in mijn vrije tijd – samen met mijn vrouw en wat vrienden  – stilaan begonnen met cross country mountainbiken, dat is zo’n 60 à 70 kilometer afleggen in de bossen. Maar ik zoek steeds uitdagendere situaties op, en nu doe ik vooral enduro: dat is een extreme vorm van mountainbiken waarbij snelheid en technische manoeuvres hand in hand gaan."

Nood aan verandering

Glenn werkte jarenlang in een betoncentrale, maar op een bepaald moment had hij behoefte aan verandering. “Het was tijdens een week verlof rond Kerstmis dat ik het moeilijk kreeg. Ik zag er tegenop om terug te gaan werken na de feestdagen. Ik had ondertussen al veel zelf gesleuteld aan mijn fietsen via Youtube-tutorials, maar als ik vacatures bekeek voor fietshersteller werd er altijd ofwel om een diploma ofwel om ervaring gevraagd. Ik zag een bericht op Facebook van leerkracht Ben – die ik ken van fietsenwinkel Breuls – waarin hij aangaf dat je in februari kon starten met een opleiding fietshersteller: ik heb mij meteen ingeschreven."

“Ik deed op dat moment middagshiften bij de betoncentrale, maar kreeg met mijn verantwoordelijke wel geregeld dat ik op maandagen de ochtenddienst mocht doen. Zo kon ik maandagavond de lessen volgen. Na anderhalf jaar kwam er een functie beschikbaar bij fietsenwinkel Breuls. Met een duwtje in de rug van mijn leerkracht Ben heb ik gesolliciteerd en mocht ik, op voorwaarde dat ik de overige 6 maanden van de opleiding afrondde, daar starten."
 

Van basis tot gevorderd

Ondanks het feit dat Glenn zelf al behoorlijk wat kennis had van fietsen herstellen, leerde hij toch nog veel bij. “Je startte bij de basis van bijvoorbeeld een band vervangen, maar ging al snel dieper in op specifiekere zaken zoals veringen. Er is geen enkele les geweest waarin ik niets bijleerde: ik kreeg altijd wel een tip van Ben over hoe ik iets sneller of eenvoudiger kon uitvoeren."

“Van een band opleggen tot een vering vervangen: in de opleiding fietshersteller leerde ik alles van A tot Z”

Retroritten

En Glenn blijft graag bijleren. “Ik ben me nu nog verder aan het verdiepen in oude koersfietsen uit de periode 1965-1980. Ik heb zelf zo’n paar fietsen, onder andere van het merk Flandria, maar ook een uniek exemplaar van Eddy Merckx. Met die fietsen doe ik ook retroritten, dat zijn koersen die je volledig in uitrusting van de jaren ’70 doet. Van de fiets, tot het tenue en de drank die je meekrijgt. Zo deed ik er al in Valkenburg en Oudenaarde. In die laatste werd ik zelfs tweede in de tijdrit! Verder zijn mijn vrouw en ik echte verzamelaars: we hebben verschillende gehandtekende shirts en petjes van renners. Zelfs van mijn grote idool Freddy Maertens!”

 Wil jij ook graag van je passie je beroep maken? Bekijk ons aanbod, schrijf je snel in en begin alvast de dromen van jouw carrièreswitch!