Freek waagde de sprong

Na een verhuis van Nederland naar België en enkele corona-schooljaren waarin Freek het zwaar kreeg op de middelbare school, nam hij in december 2021 de drastische beslissing om zijn studies stop te zetten. Een half jaar later raapte hij al zijn moed bijeen en schreef hij zich in voor het tweedekansonderwijs.

Omdat Freek zichzelf maar geen juiste leermethode kon aanleren, was het voor hem altijd al moeilijk om te studeren. Maar toen hij enkele jaren geleden van Nederland naar België verhuisde en kort nadien corona uitbrak, ging het voor hem snel bergaf. Nadat hij in zijn 6de middelbaar bij de kerstexamens slechte resultaten behaalde, besloot hij om de middelbare school zonder diploma te verlaten.

 

“Ik ging meteen op zoek naar werk, en vond dat bij supermarktketen Lidl. Ik ging daar aan de slag als kassamedewerker en vakkenvuller en doe dat nog steeds. Tijdens mijn eerdere sollicitaties werd ik vaak geconfronteerd met het feit dat ik mijn diploma secundair onderwijs niet had behaald. En dat zette me toch terug aan het denken."

Vrijstellingen

En dus schreef Freek zich in voor een opleiding in het tweedekansonderwijs. “Ik legde eerst enkele vrijstellingsproeven af. De resultaten van die proeven in combinatie met de resultaten die ik in het middelbaar toch had behaald, zorgden ervoor dat ik niet alle vakken moest volgen. Zo kon ik mijn Aanvullende Algemene Vorming al afronden na één semester, en in het tweede semester meteen aan de slag gaan met de vakken van de beroepsgerichte opleiding die ik koos, namelijk Allround Business Medewerker.” 

 

Drie keer per week komt Freek naar school om les te volgen. De andere dagen werkt hij op zijn vaste job. “Ik ga één hele dag en twee halve dagen naar de campus in Maasmechelen om lessen te volgen. Omdat dit op vaste tijdstippen is, houden ze er bij Lidl rekening mee in mijn werkplanning, waardoor ik mijn studies dus kan blijven combineren met werken."

Sprong in het diepe

“Mij inschrijven bij PCVO Limburg was voor mij een grote stap. Maar ik nam de ‘leap of faith’, de sprong in het diepe. Ik was niet tevreden met waar ik stond in het leven en besloot daar iets aan te doen, zonder te weten wat het resultaat zal zijn. Maar het feit dat ik die stap durfde zetten, is voor mij al iets om heel trots op te zijn. Ik hoop uiteraard snel dat diploma op zak te hebben, want daarna wil ik graag nog een cursus volgen. Welke precies weet ik nog niet, ik heb nog veel opties. Nu eerst mijn opleiding Allround Business Medewerker afmaken: stap voor stap.”

 

Waag jij net als Freek ook de sprong naar een betere toekomst? 

> Maak een afspraak met een trajectbegeleider en behaal je diploma secundair onderwijs