Een herontdekte passie: Karin maakt creatieve kledingstukken in de opleiding mode en textiel

Karin is een gepassioneerde vrouw uit Stokkem, ze is moeder van twee volwassen zonen en werkzaam als woon- en leefbegeleider in een woonzorgcentrum. Haar dagen zijn gevuld met het welzijn van de bewoners, maar in haar vrije tijd volgt ze haar passie voor mode en textiel. Karin heeft een natuurlijke creativiteit die ze van thuis uit heeft meegekregen, haar moeder was altijd bezig met het maken van feest- en trouwkledij. Deze creatieve vonk is altijd blijven smeulen en heeft uiteindelijk geleid tot het volgen van de opleiding mode & textiel aan het PCVO.

Duwtje in de rug

De keuze voor deze opleiding was een droom van Karin, die vroeger niet de stap durfde te zetten naar een opleiding vanwege haar drukke leven en gezinsverantwoordelijkheden. Haar interesse in mode is echter nooit verdwenen en ze heeft zelfs eerder een cursus mode-ontwerp gevolgd, zij het meer dan 20 jaar geleden. De aanmoediging van haar man – die bij ons de opleiding koetswerk volgt – heeft Karin over de streep getrokken om zich in te schrijven voor de lessen. Een keuze  waar ze geen moment spijt van heeft gehad.

Vrijheid in creativiteit

Wat Karin vooral waardeert aan de lessen is de vrijheid die ze krijgt om haar eigen creativiteit tot uiting te brengen. “Onze lerares Priskilla biedt algemene technieken aan, waarna elke cursist deze op zijn eigen stijl kan toepassen. Hierdoor kan ik unieke stukken creëren die mijn persoonlijkheid weerspiegelen, zo maakte ik een sportief Chanel-model jasje. Voor mij is het belangrijk dat in de kleding die ik maak niet alleen mijn creativiteit terug te vinden is, maar dat deze ook draagbaar en uniek is.”

Van lap stof naar kledingstuk

De favoriete techniek van Karin is het stikken zelf, waarbij ze van een lap stof een echt kledingstuk maakt. Ze hecht veel waarde aan duurzaamheid en vermijdt het weggooien van kledingstukken door ze te repareren of aan te passen naar haar smaak. “Dankzij de lessen heb ik het zelfvertrouwen gekregen om meer te proberen en uitdagendere ontwerpen te maken. In minder dan een jaar heb ik al een halve garderobe gemaakt!"

Passie delen

Voor Karin is de opleiding mode & textiel niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een manier om haar passie te delen en nieuwe vriendinnen te maken. “We delen allemaal dezelfde interesse en het is leuk om elkaars creatieve ontwerpen te zien en elkaar te inspireren.”

Ondertussen komt er iemand binnen met een pakketje stoffen: de cursisten mode & textiel hebben samen een groepsbestelling geplaatst online en Karin popelt om haar nieuwe stof te ontdekken. Alvorens dit te doen geeft ze graag nog dit advies mee: "Grijp de kans om iets nieuws te leren en te creëren. Je passie volgen is nooit verspilde tijd."

Ook je passie volgen? Schrijf je in voor jouw droomopleiding via www.pcvolimburg.be