Roberta Melis koestert al geruime tijd de droom om haar eigen ontbijtbar te openen. Daarom schreef ze zich in september 2023 in voor de barista-opleiding. Van die beslissing heeft ze nog geen moment spijt gehad.
Zelf aan de slag
"Mijn vrienden weten allemaal dat ik in de toekomst graag mijn eigen ontbijtbar wil starten. Toen een vriendin me vertelde dat er in Maasmechelen, dicht bij mijn woonplaats, een barista-opleiding werd aangeboden, aarzelde ik geen moment en schreef ik me onmiddellijk in."
"Wat ik zo waardeer aan de lessen is de praktijkgerichte aanpak. In de lessen komt een brede waaier aan drankjes aan bod, waaronder cocktails, mocktails, koffie, en zelfs bier, wijn en thee. Na de uitleg gaan we meteen zelf aan de slag. In kleine groepen bereiden we de drankjes voor en presenteren we ze met de bijbehorende decoratie."
Het plezier van experimenteren
Roberta imponeerde al verschillende keren haar vrienden. "Vroeger maakte ik wel eens een cocktail als mijn vrienden langskwamen, maar nu durf ik echt te experimenteren. Onze lerares, Anja, leert ons ook goed proeven. Zo is het maken van een Gin-Tonic niet simpelweg het samenvoegen van gin en tonic, maar op basis van het type gin leren we de cocktail te bereiden. Als we bijvoorbeeld een neutrale gin schenken, mogen er meer kruiden aan toegevoegd worden. Hierdoor kan ik nu cocktails maken die aansluiten bij de smaak van mijn vrienden. De één houdt immers van zoet, terwijl de ander de voorkeur geeft aan iets meer
bitterheid."
"Voor mij is de barista-opleiding een perfecte combinatie van leren en plezier."
Samen leren én genieten
Elke week kijkt Roberta uit naar de lessen. "Het is geweldig om samen te werken met medecursisten en van elkaar te leren. De sfeer is heel fijn en geen enkele les vind ik saai. Anders had ik het zeker na een paar lessen opgegeven. Als vrienden nu voorstellen om op donderdagavond af te spreken, zeg ik resoluut dat ik niet kan, omdat ik les heb!"
Toekomstdromen
In de toekomst hoopt Roberta haar eigen ontbijtbar te openen, het liefst in Sardinië waar haar roots liggen. "Als ik mag dromen, wil ik in mijn bar uitsluitend werken met lokale en natuurlijke ingrediënten. Ik wil graag een gezellige plek creëren waar gasten kunnen genieten van een ontbijt of eenvoudige lunch, vergezeld van een drankje dat daar perfect bij past, want de smaken van het drankje versterken die van het eten en vice versa."
Wil jij ook leren experimenteren met cocktails en koffie?
Kijk op hier en kom alles te weten over deze smakelijke opleiding!